Prietena mea Ilinca a inceput sa descopere tainele gatitului si se descurca foarte bine. Nu de mult am mancat la ea cea mai buna pizza facuta in casa (cu un blat crocant delicios). Recent a incercat si o reteta de orez prajit (care mie mi se pare ca arata apetisant), iar ea il numeste "cel mai bun orez prajit din lume":). Iata si reteta:
Ingrediente:
- un piept de pui dezosat
- 1 ceapa alba medie
- orez cu bob lung (pentru prajit), sau chiar orez brun
- 3-4 morcovi maricei
- 2-3 ardei gras - rosu si verde
- 1 cutie mazare verde
- praf de curry, boia de ardei iute
- oregano
- arome picante pentru pui
Modalitate de preparare:
Se zice ca e bine sa fierbi orezul cu 1 zi inainte si sa il lasi la rece (in frigider) si sa incepi prepararea a doua zi. Eu nu am facut asa. Am fiert intai orezul si apoi l-am si prajit in aceeasi seara.
Pasul 1: Se pune la fiert orezul (dupa ce l-ai spalat). In apa pui sare dupa gust si ulei sa nu se prinda de oala. Mie imi place sa nu il las prea mult la fiert, sa nu fie foarte moale ca se lipeste. Il fierbi numai cat sa fie bun de mancat, sa nu fie tare. Dupa ce e fiert se scoate pe o oala de pus la scurs si se toarna apa rece peste el.
Pasul 2: Se ia pieptul de pui, se curata daca e cazul de pielita. Se pune in apa si se lasa la fiert. Se fierbe cateva minute, pana cand se patrunde si la mijloc. Dupa ce e gata fiert se scoate pe un dog de lemn si se taie in bucatele marunte. Mie imi place foarte marunt, putin mai mare decat orezul, dar cred ca e bun si bucatele mai mari - dupa preferinte. Se taie ceapa foarte marunt.
Pasul 3: Puiul si ceapa amestecate se pun in tigaie (WOK daca ai) cu unt. Se lasa sa se caleasca si ceapa si puiul. Se pune peste curry si condiment picant pentru pui.
In acest timp, se taie marunt celelalte legume: ardeii si morcovii si se amesteca cu mazarea. Dupa ce puiul si ceapa s-au calit se adauga celelalte legume si se amesteca. Le lasam asa cateva minute (2-3)
Pasul 4: Peste ce e deja in tigaie (wok) se pune orezul rece cu mult curry, baie de ardei iute, oregano, orice alt ingredient care iti place. Se amesteca frumos pe foc pana cand se intrepatrunde orezul cu legumele si puiul. Daca e nevoie mai pui putin ulei sa nu se prinda de tigaie, dar nu foarte mult, ca sa fie o mancare usoara la stomac si fiere. Se serveste alaturi de cineva drag!!! Pofta buna!!!
Multumesc Ilincai pentru poze, pentru reteta si pentru rabdarea si pasiunea cu care incearca retete noi. Tine-o tot asa, te mai astept pe aici cu noi experimente culinare.
Imi place sa gatesc! Imi place sa incerc retete noi si sa combin ingrediente intr-un mod mai aparte.
RăspundețiȘtergereAm vazut pasiunea de a gati traditional la bunica mea, apoi pasiunea de a gati sanatos si gustos la mama. Recent, mi-am redescoperit pasiunea de a gati pentru a imparti cu cei dragi si asta ma motiveaza mereu sa incerc ceva nou!
O sa iti mai trimit din "incercarile" mele si abia astept sa citesc despre bunatati facute de tine!
Pofta buna :)
Multumesc, e frumos sa imparti cu cei dragi si te simti super cand munca ti-e apreciata.
RăspundețiȘtergereApropo, i-ai facut pofta mamei, a zis ca in week-end incearca reteta ta:) Revin cu impresii.